Crèdits de la imatge: NASA/JPL-Caltech

 

El passat 18 de febrer la sonda Perseverance de la NASA, l’agència aeronàutica i espacial dels Estats Units, va arribar a Mart en una operació que va ser tot un èxit. La missió d’aquesta sonda és cercar qualsevol signe de vida que hagi existit en el passat en el planeta roig i recollir-ne mostres de roques i de regolita, que és, segons el Diccionari de geografia física del TERMCAT, el ‘Conjunt de fragments solts i parcialment descomposts de roca meteoritzada que formen un mantell, generalment per sota del sòl, que recobreix un substrat més coherent i dur’.


Ara bé, quin terme s’ha d’utilitzar per a denominar l’arribada de la nau al planeta Mart? Es pot emprar l’expressió aterrar a Mart? Doncs sí, ja que aterrar es pot aplicar a qualsevol nau que arribi en un planeta. També es pot usar amartatge, que és un neologisme ben format, similar a aterratge i a allunatge. De ben segur que aquest nou terme aviat s’implantarà gràcies als mitjans de comunicació.