Arriba el final del 2020 i és l’hora de triar el neologisme de l’any. En aquesta ocasió, en molts llocs del món els termes seleccionats tenen a veure amb la COVID-19, com ara covidiot, que ha estat escollit pel reconegut diccionari australià Macquarie i que fa referència a la persona que es nega a seguir els consells mèdics pel que fa a contenir el contagi de la COVID-19.


La pandèmia també ha estat el tema que s’ha triat per al català. Així, els deu termes que són candidats a neologisme de l’any en la nostra llengua són: conspiranoic -a, coronavirus, desconfinament, desescalada, grup bombolla, infodèmia, mascareta, teletreballar, traçabilitat i videotrucada.


El significat de tots aquests termes és ben conegut, llevat, potser, de: conspiranoic -a, que correspon a la persona obsessiva que veu conspiracions pertot arreu; infodèmia, que és una notícia enganyosa sobre una malaltia infecciosa o un problema de salut pública; i traçabilitat, que fa referència a la capacitat per a reproduir l’historial, l’aplicació o la localització d’un objecte.


Altres termes que han aparegut als mitjans de comunicació i que estan relacionats amb la COVID, com ara pandèmia o confinament, ja figuren en el diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2). En canvi, el terme COVID en si (o COVID-19), no hi és, i tampoc no és candidat a ser neologisme del 2020.


Podeu votar quina és la vostra proposta preferida fins el dia 20 de desembre a neologisme.cat. L’endemà es farà públic quin dels candidats és el neologisme guanyador d’aquesta setena edició.